In de aanloop naar Wool Week Amsterdam sprak The Campaign for Wool met Dutch designer Nanna van Blaaderen over de liefde voor Merinowol die ze van jongs af aan heeft meegekregen. Van 3 tot en met 9 november wordt haar nieuwste collectie getoond in De Bijenkorf in Den Haag.
Kun je wat meer over jezelf vertellen en over het gebruik van wol in je ontwerpen?
Ik ben een mode- en textielontwerper, gespecialiseerd in handmatig en industrieel breien. De gemeenschappelijke noemer in mijn creaties is wol, en dan met name Merinowol. Ik denk dat meer dan 85% van mijn ontwerpen, zowel wat betreft mode als interieur, gemaakt zijn van Merinowol.
Je bent gespecialiseerd in knitwear. Hoe is dat ontstaan?
Het is ontstaan uit liefde voor zachte, rekbare en wollen stoffen; wollen truien en vesten, sjaals, dekens etc. Tijdens mijn studie heb ik een extra cursus machinebreien gevolgd. Toen viel alles op zijn plaats. Met deze techniek kon ik niet alleen zachte, rekbare en prachtige stoffen creëren in heel veel verschillende structuren, maar kon ik ook vormvaste mode-items en interieurproducten breien. Door deze cursus raakte ik tevens gefascineerd door breien met de hand en van het een kwam het ander.
Ik ben afgestudeerd met een modecollectie die helemaal met de hand en op de machine gebreid is en voornamelijk gemaakt uit Merinowol (puur omdat ik affiniteit met het materiaal voelde). Voor mijn thesis deed ook ik onderzoek naar de enorme potentie van breien en knitwear en de toekomst van knitwear. Het balletje is zo gaan rollen en ik ben er altijd mee doorgegaan. Ik ben met nieuwe technieken gaan werken en heb onderzoek gedaan naar wol en innovatie. Mijn portfolio breidde zich uit en ik ben gaan werken voor internationale klanten zoals Maison Martin Margiela.
Door samen te werken met het Textielmuseum in Tilburg en de knitwear-industrie kon ik mijn onderzoek naar de wisselwerking tussen ambachtelijke en moderne technieken en de industrie voortzetten, wat tot hele mooie ontdekkingen heeft geleid. En er zijn nog zoveel meer dingen die ik wil bereiken – de mogelijkheden zijn eindeloos.
Op een gegeven moment was mijn portfolio zo uitgebreid dat ik de stap naar een eigen label in mode- en interieurtextiel heb gezet.
Waarom verkies je wol boven andere stoffen? Wat vind je het mooiste aan wol?
Wol heeft zoveel mooie eigenschappen. Mijn liefde voor wol is organisch gegroeid. Mijn oma had een grote voorliefde voor natuurlijke vezels zoals wol en kasjmier en wist er ook heel veel van. Haar truien en vesten voelden altijd heerlijk aan en bleven eindeloos lang mooi. Mijn opa was een groot liefhebber van schaatsen op natuurijs, daarbij droeg hij altijd dunne truien van hele fijne Merinowol. Ik geloof dat ik tijdens mijn jeugd meerdere van deze truien heb ingepikt omdat ik ze zo fijn aanvoelde op de huid. Mijn moeder is textiel ontwerpster en vormgever, van haar heb ik veel kennis van stoffen meegekregen. En ook dankzij mijn grootmoeder heb ik veel geleerd over kwaliteit en duurzaamheid van textiel. Onbewust ben ik dus vanaf jonge leeftijd altijd met wol bezig geweest.
Het mooiste aan wol:
Ten eerste is wol een heel veelzijdige en esthetische vezel. Dankzij de huidige moderne technieken kun je wol op heel veel verschillende manieren verwerken. Wol heeft echter van nature al een grote schoonheid.
Voor mij is het zachte gevoel op de huid nog een hele mooie extra eigenschap van wol. Het voelt alsof het deel uit maakt van je eigen lichaam (wat op een bepaalde manier eigenlijk ook zo is!) en zorgt ervoor dat je je veilig voelt. Dit – in combinatie met de temperatuur regulerende eigenschappen ervan – maakt wol zo’n prettig materiaal. En zo kan ik nog wel even doorgaan…
Waar haal je je wol vandaan?
De meeste wol in mijn collectie komt van het Australische Merinoschaap en wordt gesponnen in Italië. Wanneer ik mijn wol in Italië koop, let ik altijd op het land van herkomst en zo mogelijk op het Woolmarklabel. Het Woolmarklabel garandeert de kwaliteit van de wol en geeft me zekerheid. Voor mijn tapijten gebruik ik wol uit Nieuw Zeeland.
Je ontwerpt mode en interieurproducten. Gebruik je daarbij wol op verschillende manieren?
De wol die ik voor mijn tapijten gebruik is wat dikker en gestructureerder en heeft tevens een korter en stuggere vezel en een bredere micron dan Merinowol.
Voor al mijn andere mode- en interieurproducten gebruik ik dezelfde Merinowol, hoewel dikte en soort draad kan verschillen tussen een vest en een kussen. De zachtheid van Merinowol voelt zowel in mijn mode- als in mijn interieurstukken, altijd als een tweede huid.
Wat is je favoriete wollen item?
Mijn donkerblauwe jack uit Merinowol dat ik zowel binnen als buiten kan dragen.
Wat betekent The Campaign for Wool voor jou?
Eigenlijk heel veel, en dat zeg ik niet alleen om The Woolmark Company een plezier te doen! Ik geloof oprecht dat ik zonder de steun van The Woolmark Company niet zou zijn waar ik nu ben. Ik heb nu al jaren regelmatig en zeer plezierig contact met Ingrid Oomen. Zij heeft mijn groei van dichtbij meegemaakt en mijn werk en label vanaf het begin af aan gesteund. De steun van The Woolmark Company werkt enorm motiverend en helpt om door te zetten en dichtbij mijn missie te blijven, om producten te creëeren die van zeer hoge kwaliteit zijn, elegantie uitstralen en een gevoel van veiligheid bieden en die tegelijkertijd functioneel, natuurlijk en diervriendelijk zijn.
Wat heeft 2015 voor jou in petto?
In 2015 gaan we onze strategie voortzetten door onze mode- en homecollectie bij meer en meer klanten te introduceren. Vooral op nationaal niveau, maar we willen ook graag de eerste stappen zetten op de internationale markt. Een ander doel is om door te gaan met het ontwikkelen, verfijnen en verbeteren van onze hoge kwaliteit, elegante en milieuvriendelijke ontwerpen en met name milieuvriendelijke alternatieven voor bont en leder. Ik hoop met mijn merk en collecties ook van meer betekenis te kunnen zijn voor het behoud van de natuur en voor het dierenwelzijn door te blijven werken met milieuvriendelijke producten, lokale producenten en door een deel van mijn winst te doneren aan stichtingen voor het natuurbehoud.
Keep in the loop with our latest news and campaigns
Keep in the loop with our latest news and campaigns