Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

Vraag & Antwoord met CATJA KNITWEAR

Van studente Geneeskunde naar een eigen breilabel. Catja van Catja Knitwear legt uit waarom ze de injectienaald inruilde voor breinaalden.

Kun je iets meer vertellen over je bedrijf  en de rol die wol hierin speelt?

In 2011 heb ik in Nieuw Zeeland gewoond waar ik voor het eerst in aanraking kwam met Merino wol. Prachtige producten werden er van gemaakt en zo heerlijk zacht en comfortabel om te dragen.  Eenmaal terug in Nederland ontdekte ik dat bijna niemand in mijn omgeving van Merino wol had gehoord en besloot ik dat dit anders kon.  Op dit moment studeerde ik nog geneeskunde maar ik heb toen de medische naalden verruild voor de breinaalden en Catja Knitwear begonnen. 100% Merino wollen mutsen en sjaals die met de hand zijn gebreid om ook andere mensen de fijne kwaliteiten van Merino wol te laten ervaren.  Ik brei alles nog zelf en verkoop de producten via mijn website www.catjaknitwear.com en op craft markten in Nederland en België.

Waarom heb je voor knitwear en producten als mutsen en sjaals gekozen?

Ik heb als klein meisje geleerd hoe je moet breien en had hier altijd veel plezier in. Al mijn knuffels hadden hun eigen gebreide sjaal of muts. Alleen dan wordt je ouder en dan zijn er 100 andere dingen die ook heel leuk zijn.  Maar toen ik weer in aanraking kwam met wol was het voor mij heel logisch om mijn breinaalden uit te kast te halen en te kijken of ik het nog kon! De eerst gemaakte muts was ietwat aan de kleine kant… maar al snel zat ik weer uren te breien.

Ik heb nu voor mutsen en sjaals gekozen omdat dit producten zijn die bijna iedereen draagt. Niks is zo vervelend als het koud hebben in de winter. Daarom zijn het mutsen en sjaals die lekker dik zijn, vooral de ‘Chunky’ sjaal, hier kan je je gezicht in begraven tijdens een ritje op de fiets! Daarnaast wou ik klein beginnen, ik kan een muts of sjaal in een paar uur breien en daardoor ook genoeg voorraad breien en snel leveren.

Catja Knitwear - Wool Week Netherlands.001

Je kiest duidelijk voor Merino wol, is daar een reden voor?

Ik heb een jaar in een wolwinkel gewerkt waar ik veel verschillende soorten wol in mijn handen heb gehad en mee heb kunnen experimenteren. Merino wol had echt mijn voorkeur. Heerlijk hoe de draad makkelijk door je handen glijdt tijdens het breien zonder dat het pluist en wanneer het product eenmaal af is, is het zo zacht en lekker warm. Merino wol reguleert je lichaamstemperatuur heel goed, nooit te warm of te koud, zo zal je altijd comfortabel zijn. En natuurlijk het feit dat de wol niet prikt, maar juist heel zacht op de huid aanvoelt. Ik denk dat dit kwaliteiten van een wollen product zijn die alle consumenten als heel prettig ervaren.

Waarom zouden consumenten meer voor wol dan synthetische materialen moeten kiezen?

Het mooie van wol is dat het een natuurproduct is en alles in zich heeft wat je van een materiaal verwacht dat je warm moet houden. Zoals ik al eerder zei, wol heeft de capaciteit om je warm te laten voelen wanneer het koud is, en verkoelend wanneer het warm is.  Daardoor ademt het product en zweet je nauwelijks en mocht dat wel gebeuren dan kan het heel goed vocht opnemen zonder dat je hier iets van merkt. Daarna hang je je wollen product een nachtje buiten en het ruikt weer helemaal fris. Prachtig vind ik dat hoe viezigheid en geurtjes door de wind weer verdwijnen, de natuur heeft het maar goed bedacht allemaal!

Dit zijn kwaliteiten die ik niet terug vindt in synthetische materialen en zou daarom ook iedereen aanraden om wol te gaan dragen in plaats van synthetisch materiaal.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen met wol in je collectie te verwachten?

Ik zou heel graag vesten en truien willen toevoegen aan de collectie.  Alleen zijn dit producten die meer tijd kosten om te maken en daarom ben ik nu ook op zoek naar mensen die mij willen helpen bij het breien.  Ik zou het graag allemaal zelf willen blijven maken maar dat is niet haalbaar. Ik weet dat er initiatieven zijn zoals breicafe’s voor oma’s en zou het erg leuk vinden om zelf zoiets te starten voor Catja Knitwear. Een plek voor mensen die van breien houden, waar ze een kop koffie met elkaar drinken en elkaar dingen kunnen leren en mij helpen met het breien van producten.

Naast vesten en truien  ben ik ook erg fan van wolgebruik in je interieur; kussen, plaids, poefen, noemt het maar op.  In de toekomst hoop ik op een interieurlijn binnen Catja Knitwear.

Heb je zelf een favoriet wollen kledingstuk en waarom is dit favoriet?

Mijn favoriete wollen kledingstuk is het  lange huisvest, ik heb er meerdere van in mijn kast en vind het heerlijk om deze aan te doen wanneer ik thuis kom. Lekker met een kop thee op de bank en natuurlijk ondertussen nog een beetje breien. Of om te gebruiken als jas, perfect op een dag dat het wel koud is maar niet nat!

Wat is je mening over The Campaign for Wool?

Ik vind het een heel goed initiatief om mensen bekender te maken met wol, maar ook om zich te laten realiseren waar wol vandaan komt. Tegenwoordig koopt iedereen producten zonder zich af te vragen hoe het gemaakt wordt en wie hier allemaal voor nodig zijn.  Ik hoop dat mensen door The Campaign for Wool bewuster worden in een aankoopkeuzes en vaker zullen kiezen voor wollen producten in plaats van voor synthetische materialen om zo te kunnen ervaren hoe prachtig wol is.

Upcoming Events

No Upcoming events