Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

0304 – Krukken Met Wol Van Hollandse Schapen

0304 is het merk van Tanja Kole en Raymond Hilhorst, twee Nederlandse designers die elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven hebben gevonden. ,,0304 werd in 2013 opgericht toen we bezig waren een serie handgemaakte wollen krukjes te ontwerpen. De krukken waren voor het eerst te zien tijdens de Dutch Design Week in 2013,” aldus Raymond.

Tanja, die haar eigen grafisch designstudio heeft, werkt en experimenteert heel graag met textiel. Raymond ontwierp in het verleden veel houten meubilair en brengt veel tijd in de natuur door. ,,Zo zijn beide elementen van de krukjes tot stand gekomen. De wol en het hout zien er niet perfect uit en zijn nooit hetzelfde. Daar houden we van. Het maakt namelijk elke kruk uniek!

We gebruiken wol van verschillende schapenrassen: het Kempisch Heideschaap, de Schoonebeeker, het Drents Heideschaap, het Zeeuws Melkschaap, het Veluws Heideschaap, het Bont Schaap, de Zwartbles, de Texelaar en de Blauwe Texelaar.  Alle krukjes zijn genummerd met een referentie naar de wol die we gebruikt hebben.

We vinden het een hele mooie gedachte dat de wollen krukken gemaakt zijn met materialen uit de streek waar we zelf vandaan komen. Tanja is opgegroeid in Zeeland en ik kom uit Gelderland. In Nederland heb je heel veel verschillende soorten schapen, maar de wol van Nederlandse schapen wordt niet vaak meer zichtbaar gebruikt. En als bomen worden geveld, verdwijnen de takken meestal in de shredder. Wij vinden zowel de wol als het hout te mooi om te negeren. Het materiaal dat we gebruiken zien we als een gift van de natuur en we ontwerpen er nieuwe producten van.

Image 0304 - 1

Door te experimenteren met het vilten van de wol, creëeren we kleine wollen bollen. Deze bolletjes worden aan elkaar genaaid waardoor er een hele warme, organische look ontstaat. We gebruiken ze niet alleen voor onze wollen krukjes, maar ook voor tapijten. We hebben tevens een langharige stof ontworpen door de wol op een traditionele manier te vilten. Dit zie je bijvoorbeeld bij onze Wool Stool van het Drents Heideschaap. Niet alle wol is hetzelfde. Er is een gigantisch verschil tussen de wol van schapen die op heidegrond grazen en schapen die op grasland grazen. De heideschapen hebben langere en sterkere haren. Hun vacht is veel gemakkelijker te vilten en zeer geschikt voor meubelstoffen. De vacht van de graslandschappen is korter en zachter en lastiger te vilten. Deze wol is meer geschikt voor kleding.

In het afgelopen jaar hebben we heel veel mensen ontmoet die hun eigen schaapskuddes hebben. Sommigen met hele grote kuddes, anderen met een paar hobbyschapen. Ze waren allemaal heel gelukkig met het feit dat wij voor onze ontwerpen met Nederlandse wol werken. De meesten herders en schapenhouders zijn heel erg gesteld op hun dieren en dus blij dat de vachten van hun schapen niet hoeft te worden weggegooid. We hebben er nu dus heel veel nieuwe vrienden en enthousiaste zakenpartners bij. Bovendien hebben we nog meer geleerd over schapen en wol dan we al wisten!

In 2014 hebben we enkele wollen tapijten ontworpen met wolbollen van vilt en nog een groot aantal wollen krukken met viltbolletjes en op traditionele wijze gevilte schapenvachten. Op dit moment zijn we bezig een lamp te ontwerpen bestaande uit wol en hout. Die komt in 2015 uit.”

Upcoming Events

No Upcoming events