Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

Wool Week Amsterdam Expo

Pistache, Frederiksplein 6 – 5/8 november 

MENS SUIT & SUITSUPPLY 

Tailors, royals & English Drape

De Britse prins Charles houdt van mooie pakken en van wol. Het was ook de kroonprins die in 2010 de Campaign for Wool initieerde om de bijzondere kwaliteiten van dit natuurlijke garen onder de aandacht te brengen van ontwerpers, kleermakers en producenten.

Zelf laat de prins of Wales zijn maatpakken en jassen al dertig jaar maken bij de firma Anderson & Sheppard, Savile Row tailors sinds 1906. Specialiteit van deze kleermaker is een zachte, iets hangende snit van de schouderpartij in combinatie met smalle armsgaten. Een signatuur die bekend werd als de ‘English drape’ en die te danken is aan de Nederlandse Frederick Scholte, die van 1919 tot 1959 de kleermaker was van Edward VIII – de hertog van Windsor – en die in de jaren twintig de oprichters van Anderson & Sheppard trainde.
Hoe vreemd dit misschien ook klinkt, maar onlangs bracht de prins – zo bleek uit een artikel  in de Britse krant The Telegraph – voor het eerst in levende lijve een bezoek aan zijn kleermaker. De reden voor deze koninklijke visitatie? De prins wilde graag de leerlingen ontmoeten die onder toezicht van directeur Mr Hitchcock bij Anderson & Sheppard het ambacht van maatnemen, patroontekenen, snijden, naaien en persen leren. Dit alles in het verlengde van zijn Campaign for Wool. Aan een maatpak bij Anderson & Sheppard komen maar liefst 9 paar handen te pas en het kost een leerling 4 tot 6 jaar om the craft of cutting meester te worden. Een beroemde ex-leerling van Anderson & Sheppard is de in 2010 overleden ontwerper Alexander McQueen.

Last but not least komt in het artikel in The Telegraph naar voren hoe duurzaam wol is: zo draagt Prins Charles nog steeds de tweed jas die hij in 1987 bij Anderson & Sheppard kocht en toen hij in 2005 met Camilla Parker Bowls trouwde droeg hij een wollen pak dat dertien jaar eerder door Mr Hitchcock voor hem op maat werd gemaakt.

 

Suit WWNL.001

SUITSUPPLY

Tijdens de Wool Week expositie ontdekt de bezoeker meer over het kleermakersvak aan de hand van verschillende ontwerpen van Suitsupply. Murray Coetzee is stylist bij deze Nederlandse tailor.

Welke rol speelt wol voor Suitsupply?

‘Het pak staat bij ons centraal en wordt voor 90% uit wollen stoffen gemaakt. Om een hoogwaardige look en feel te garanderen combineert Suitsupply een sartoriale maakwijze met stoffen van gerenommeerde Italiaanse wevers die werken met de allerfijnste wollen garens, afkomstig van Australische merino-schapen.’

Zijn er veel vernieuwingen op gebied van wol?

‘De laatste tijd laten wevers steeds vaker imperfectie toe met grovere garens en oneffenheden. Ik vind dit een mooie ontwikkeling, want hierdoor komt het karakteristieke, natuurlijke karakter van wol beter tot zijn recht en maakt dit de stoffen spannender. Het materiaal, maar natuurlijk ook de pasvorm bewegen mee met de tijd.’

Construeert Suitsupply zijn pakken net als de kleermakers op Savile Row?

‘Suitsupply is een merk met een eigentijdse visie op het kleermakersvak, maar we streven ernaar onze pakken op zo traditioneel mogelijke wijze te construeren. Zo wordt het binnenwerk bij ons niet geplakt, maar gemaakt van paardenhaar of canvas. Het piqueren – vastzetten – van deze materialen doen we niet meer met de hand, maar machinaal. Maar er zit nog steeds veel handwerk in onze pakken en ook zijn bijvoorbeeld de knoopsgaten aan de mouwen open.’

Upcoming Events

No Upcoming events