04 November 2014

The Campaign for Wool spreekt met Nasia Burnet over de totstandkoming van haar vilten bolletjeskleed en haar passie voor wol. 

Waarom ben je met wol gaan werken?

Tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten heb ik een passie ontwikkeld voor het gebruik van ambachtelijke technieken en natuurlijke duurzame materialen waaronder de interesse in wol.

Nepal staat bekend om zijn prachtige natuur, maar daarnaast is het ook beroemd om zijn vilttechniek, waar ik absoluut gek op ben! Nepal is ook het land waar onze bolletjeskleden worden gemaakt. Vilten is een ingewikkeld proces dat ieder product uniek en persoonlijk maakt, omdat het met de hand is gemaakt.

Ik hou van het pure karakter, de zachte textuur en de duurzaamheid van wol. Al onze kleden zijn gemaakt van 100% pure wol uit Nieuw-Zeeland, bekend om de kwaliteit en zachtheid. De kleurstoffen die gebruikt worden bij het verven zijn niet giftig, anti-allergeen en vrij van AZO.

Hoe “source” je jouw wollen materialen?

Samen met onze partner in Nepal importeren we de wol vanuit Nieuw-Zeeland. In Nepal wordt de wol gekaard en vervolgens geverfd en gedroogd. Zodra de wol droog is is het klaar voor de volgende stap: de vrouwen rollen de wol tot een bal in een oplossing van zeep en water. Door constant te blijven rollen krimpt het materiaal en neemt het een vaste vorm aan. Zodra dit voltooid is, wordt de wol in koud water gedompeld en uitgespoeld. Deze intensieve behandeling wordt meerdere malen herhaald totdat er genoeg bolletjes zijn om een mooi kleed te maken!

Nadat de bolletjes in de zon gedroogd zijn, zijn de viltbollen klaar voor de volgende stap: Het aan elkaar naaien. Dit is een tijdrovend karwei omdat het een aan elkaar naaien van de balletjes een heel precies en lastig proces is. Het kost onvoorstelbaar veel tijd om één kleed te maken, er gaan wel 3000 tot 4000 kleine viltbolletjes in één vilten bolletjes kleed, een uniek kunstwerk. Tijdens ons laatste bezoek aan onze ateliers in Nepal hebben we dit proces op prachtige wijze vastgelegd in een korte film: http://feltballrug.com/making/

Het vilten bolletjeskleed wordt in Nepal gemaakt. Hoe is dit tot stand gekomen en kun je hier iets meer over vertellen?

Tijdens één van onze bezoeken aan Nepal, ontdekten we de vilten bolletjeskleden. De vrolijke kleuren én de hoge kwaliteit van de vilten bollen sprongen er echt uit. Waarna we 2 werkplaatsen hebben opgezet in verschillende delen van Kathmandu. De vrouwen die voor ons werken wonen binnen loopafstand van de werkplaatsen. Ongeveer de helft van de vrouwen maakt de vilten bolletjes en de andere helft maakt de kleden. Anderen zorgen voor de supervisie en training. Zodra de vrouwen klaar zijn met het maken van de bolletjes of kleden, brengen ze de producten terug naar de werkplaats.

De meerderheid van de vrouwen die voor ons werken zijn analfabeet, wat ze kwetsbaar maakt, maar door het maken van bolletjeskleden kunnen ze voor hun kinderen zorgen en daarnaast het huishouden doen omdat ze de flexibiliteit hebben om te werken op de tijden dat het hen uitkomt. Het resultaat is dat deze vrouwen in staat zijn comfortabel te leven en hun kinderen naar school kunnen sturen. Neem een kijk in het leven van drie van onze vrouwelijke ambachtslieden die wonen en werken in Nepal. Hierin krijg je te zien hoe de aankoop van een bolletjeskleed een positieve bijdrage kan leveren aan een gemeenschap: http://feltballrug.com/meet-the-team/ 

Om de afstand tussen de maakster en de koper te verkleinen is het ook mogelijk om de maakster te bedanken: je kunt de naam van de vrouw die jouw kleed heeft gemaakt vermeld zien op het label van het kleed. Via hun persoonlijke email adres is het mogelijk de vrouw te bedanken voor jouw handgemaakte kleed!

Het leuke van onze handgemaakte vloerkleden is dat alle kleurencombinaties, maten en dessins mogelijk zijn en daardoor is het naast particulieren ook aantrekkelijk voor stylisten en arquitecten. Doordat we rechtstreeks werken (elk kleed wordt op vraag gemaakt, zonder tussenpersoon) kunnen klanten hun eigen unieke kleed samenstellen waarbij ik ze graag ondersteun met kleur en design advies! Zie ook http://feltballrug.com/custom-felt-ball-rugs.html

Waarom zouden consumenten meer voor wol dan synthetiche materialen in hun interieur moeten kiezen?

Ik vind dat heel erg vanzelfsprekend: bewust leven is geen trend meer, maar een noodzaak. Ik wil kwaliteit en authenticiteit in de huizen brengen. Geen massaproduct, maar unieke handgemaakte kleden die met liefde zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Verder heeft wol als voordeel dat het een natuurlijke brandvertrager is, goed bestand is tegen dagelijkse slijtage en het van nature vuil-en vochtafstotend is en daardoor vrij makkelijk schoon te houden.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen met wol in je collectie te verwachten?

Jazeker, we maken vaak op aanvraag bijzondere ontwerpen voor architecten: dit heeft mij geïnspireerd tot nieuwe ontwerpen: er is zoveel mogelijk met de vilten bolletjes en vele kleuren! Deze nieuwe collectie zal binnenkort verkrijgbaar zijn via onze site.

Heb je zelf een favoriet wollen kledingstuk en waarom is dit favoriet?

Ik heb twee favoriete kledingstukken en dat zijn mijn wollen sjaal en sokken, uiteraard gekocht in Nepal: ik heb snel last van koude voeten, deze sokken heb ik al een aantal jaar, ze zijn onverslijtbaar en heerlijk warm voor de koude dagen! De sjaal is nog even prachtig als toen ik hem kocht en is eveneens heerlijk zacht en warm. 

Wat is je mening over The Campaign for Wool?

Ik ben een aantal jaar geleden in contact gekomen met Ingrid (Oomen), ik vind het zo bewonderingswaardig hoe zij zich inzet voor het gebruik van wol. Bijzonder aan The Campaign for Wool is dat het een jonge, hippe, frisse en vernieuwende uitstraling heeft: weg met het oubollige suffige beeld wat mensen vaak bij wol hebben!

Wol wordt van oudsher gebruikt, en is tegenwoordig niet uit het straatbeeld weg te denken: het is inventief, uitdagend en inspirerend. Ideaal voor ontwerpers, consumenten, in huis, openbare ruimtes of prive. Wol is multi-inzetbaar!

Join our mailing list

Keep in the loop with our latest news and campaigns

Join our mailing list

Keep in the loop with our latest news and campaigns