Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

First of August @ Restored

The Campaign for Wool sprak met Karlijn Boersma van het kledingmerk First of August over bedrijf en het gebruik van wol.

First of August, oftewel FoA. is een dames- en heren kledingmerk door mij in 2010 opgericht. Op dit moment wordt het merk in Amsterdam bij FRAME Store, Restored en CP113 verkocht, maar ook in conceptstores in Los Angeles, Florence en Moskou. Ik ben afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute en heb daarna een Master Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. First of August bestaat uit een kledinglabel, webshop en FoA. Academy; een platform voor jonge academici, die onderzoek doen op het gebied van mode- en sociaal culturele trends en die dit willen delen met een breed publiek.

Welke rol speelt wol binnen jullie ontwerpen en met name binnen de FW 14 collectie?

Wol speelt een belangrijke rol in de FoA. collectie. FoA. staat bekend om haar elegante wollen jassen, zoals bijvoorbeeld de Oslo, Tokyo en Helsinki jassen uit de huidige FW14 collectie. Deze zijn gemaakt van 100% (merino)wol uit Duitsland. Bijna alle stoffen komen uit Europa, waar wij ook produceren.
FoA. maakt gebruik van minimalistische silhouetten en de wollen materialen geven hier een extra dimensie aan. Daarnaast zijn de eigenschappen van het natuurlijke materiaal fijn. Wol is warm, ademt, bacterie afstotend en ga zo maar door.

Hoe zie je wol in vergelijking met synthetische materialen?

Wol is een chic, natuurlijk materiaal waar ik graag mee werk omdat het zo’n luxe uitstraling heeft en tegelijk comfortabel, warm en ademend is. Kortom een natuurlijk materiaal waar ik persoonlijk vanaf het begin van de collectie dol op ben en perfect is voor in de winter.
Ik werk ook met synthetische materialen. We maken gebruik van innovatieve, synthetische stoffen uit het hogere segment. Deze materialen zijn water-, wind- of bacterie afstoten, ademend en vocht regulerend. Normaal worden deze stoffen veel in de outdoor en sportswear industrie gebruikt, maar steeds meer fashiondesigners gaan hier ook mee werken. Een voorbeeld is Ultrasuede uit Japan. Zij maken ‘suède’ doormiddel van nanotechnologie. De stoffen zijn kleurvast, kunnen tegen water en hebben dezelfde ‘look and feel’ als suède. Het wordt veel gebruikt in de auto en schoenen industrie.

De high end technische materialen en wol versterken elkaar in onze gehele collectie, waar wol toch vaak het beginpunt blijkt. Het voordeel van wol is wel dat het duurzaam is, lang mee gaat en uiteindelijk afbreekbaar is.

Hoe zoek je naar wollen stoffen en garens?

Ik ga ieder seizoen naar de stoffenbeurs. Daar heb ik leveranciers van onze mooie wollen stoffen gevonden. Dit zijn familie bedrijven die al sinds 1644 en 1884 bestaan en van generatie op generatie over zijn gegaan. Ze staan dan ook met de hele familie te werken. Dit zijn betrouwbare, kwalitatief hoogstaande, eerlijke bedrijven en erg leuk om mee te werken.

NL.001

Heb je zelf een favoriet wollen kledingstuk?

Mijn favoriete stuk is de wollen, navy Oslo jas van de huidige FoA. FW14 collectie. Het is de warmste en mooiste jas die ik heb (al zeg ik het zelf ;)). Hij is elegant en je kan er een heuse entree mee maken door de mooie kraag en dikke wollen stof. Nog een voordeel, hij gaat lang mee!

Wat is je mening over The Campaign for Wool?

Ik vind de Campaign for Wool een goed initiatief. Het mooie vind ik dat het verschillende facetten belicht van zowel productie, dieren welzijn en milieu als design en eigenschappen van het materiaal en mensen kennis geeft en hiervan bewust maakt op een leuke manier.

Wat zijn jullie plannen voor 2015 en daarna?

Op dit moment zijn we druk met het ontwerp van de FW15 collectie, waar we weer met veel wol gaan werken voor onder andere de jassen. Deze collectie laten we zien op de Modefabriek in Amsterdam en in onze showroom in Amsterdam.
Daarnaast zal onze SS15 collectie in conceptwinkels zoals o.a. FRAME Store, Restored en CP113 verkrijgbaar zijn.
Naast het blijven creëren van mooie collecties zijn we bezig met FoA. Academy. Dit is een platform waar wij jonge onderzoekers hun (Academische) onderzoeksprojecten delen met een breder publiek. De volgende editie zal in februari plaatsvinden in samenwerking met SSBA Salon in de Stadsschouwburg in Amsterdam. We vinden het belangrijk de achterliggende motieven en tendensen van mode te blijven belichten. Mode gaat over vorm, stijl, uitstraling, maar onvermijdelijk ook over identiteitsvorming, het creëren van een beeld en het uitdragen van een mix van culturen of juist één bepaalde subcultuur. FoA. Academy is hier een uitstekend platform voor.

Foto credits: Jeftha Pattikawa

Upcoming Events

No Upcoming events