Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

Gezond slapen met wollen beddingproducten van Deltex

The Campaign for Wool sprak met Erick de Wolf, eigenaar van Deltex, Specialist in Slaapcomfort.

Kunt u u iets over bedrijf en het gebruik van wol hierbij willen vertellen?

Deltex bestaat dit jaar 50 jaar en heeft zich in deze periode ontwikkeld van een dekenfabrikant tot een all-round slapen producent van alle typen dekbedden & hoofdkussens. Begonnen met dekens in de jaren zestig “waaide” in het begin van de zeventiger jaren het dekbed over vanuit  Duitsland en de Alpen-landen en de omschakeling van dekens naar dekbedden was dan ook snel gemaakt. In eerste instantie donzen dekbedden maar later ook synthetische en wollen dekbedden & onderdekens. Nieuwe ontwikkelingen volgden snel en Deltex was zelfs een van de eerste aanbieders in de markt van een 4-seizoenen wollen dekbed geproduceerd met Texelse schapen wol.  Opgericht door de gebroeders Extercatte in textielstadje Delden wordt het bedrijf nu al weer bijna 18 jaar geleid door Monique Extercatte samen met haar partner Erick de Wolf. Oorspronkelijk namen zij een op productie-gericht bedrijf over maar in de afgelopen jaren hebben zij het bedrijf omgezet naar een marktgerichte organisatie met duidelijke merk- en marktconcepten voor Retail, Grootwinkelbedrijf, Internetretailers,  Hotels & Vakantieparken en Institutionele overheidsorganisaties en ziekenhuizen.  Onder de merknamen Cinderella, Walra, O&S en Essenza worden onderscheidende concepten in de markt gezet waarbij wollen dekbedden & kussens altijd een onderdeel van de collectie uitmaken. Recent is daar in samenwerking met ontwerper Roderick Vos een designcollectie boxsprings & ledikanten bijgekomen waarbij er een complete slapen collectie werd voltooid. De luxe Retorno design boxspring is zelfs leverbaar in een scheerwollen uitvoering ! Deltex produceert met 45 medewerkers al 50 jaar lang in Delden in textielland Twente.

 

         Wat is uw mening over wol en slapen op/onder wol? Waarom zouden consumenten hier meer voor moeten kiezen?

Als biologisch product heeft wol vele voordelen :  puur natuur, diervriendelijk, duurzaam, comfortabel & goed verwerkbaar en voor dekbedden niet onbelangrijk : een hele goede isolatiewaarde ! Dat alleen al zijn voor ons goede redenen om wollen dekbedden & hoofdkussens aan te bevelen. Bovendien kan je stellen dat  in tijden waar duurzaamheid, fairtrade en biologische afkomst steeds belangrijker worden de wollen producten onmiskenbaar onderscheidend zijn in vergelijking met veel andere producten. Bedenk daarbij dat wol van nature brandvertragend is dan kan je vast stellen

WW NL Hero.002

Dat wol als grondstof heel veel speciale eigenschappen heeft. Juist dat moet in de markt gepromoot worden !

         Hoe “sourced” u uw wol?

Deltex werkt met verschillende Europese toeleveranciers inzake wol; dat hangt af van het type wol wat ingekocht moet worden. Texelse wol komt overduidelijk vooral uit Nederland, Merino wol voornamelijk uit Angelsaksische landen en uiteraard Franse wol uit Frankrijk & België. Gespecialiseerde & gecertificeerde wasserijen reinigen en wassen de wol waarbij de wol geconditioneerd in grote balen bij ons wordt aangeleverd. Met onze eigen kardeermachines produceren wij dan de wollen vulling die in onze dekbedden gaat.

         Wat is uw idee van de kennis van wol bij de consument? 

Waarbij het Woolmark-merk overduidelijk bekend is bij de consument wordt slapen onder/op  wol daar vaak niet mee geassocieerd; met onze wollen producten kunnen wij nog veel kennis & interesse bij consumenten ontwikkelen. Puur natuur, duurzaam biologisch en natuurlijk comfort zijn wat ons betreft dan de voornaamste kenmerken. Maak het hip & aantrekkelijk !

WW NL Hero.001

         Er hebben de laatste jaren innovaties plaatsgevonden met wasbare wol. Wat is uw mening hierover?

Wasbare wol is een welkome toevoeging geweest; veel consumenten willen toch graag de mogelijkheid hebben om hun dekbed zelf te reinigen. De realiteit is echter dat veel consumenten hun dekbed toch vaak naar de stomerij brengen maar heeft geeft de klant in ieder geval de keuze.

         Hoe ziet u de toekomst van wol in bedding producten?

Gezien de bovengenoemde voordelen zien wij de toekomst voor wollen bedding producten positief tegemoet maar dan moeten wij wel met zijn allen de specifieke voordelen van wol voor bedding goed onder de aandacht brengen. Bovendien moeten innovatieve merk & marktconcepten. Wollen producten onderscheidend en daardoor interessant voor een bredere maar vooral ook jongere doelgroep maken. De ontwikkeling van Woolblend bedding producten gaat daar in de toekomst ook zeker een rol in spelen.

         Wat denkt u van The Campaign for Wool?

Wij vinden de Campaign for Wool uitermate professioneel & internationaal; wij zouden echter hierin graag meer bedding producten opgenomen zien & een iets hippere uitstraling :  daar zullen wij ons in de toekomst zeker hard voor gaan maken ! Wollen dekbedden & hoofdkussens hebben gewoon te veel voordelen om niet te gebruiken.

Upcoming Events

Wool Month

01.10.2023 - 31.10.2023

United Kingdom

Read more >