Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

The Campaign for Wool in 2013

GROOT-BRITTANNIË

WOOL HOUSE

The Campaign for Wool lanceerde in maart 2013 Wool House, een grote expositie over wol als moderne, veelzijdige lifestyle vezel. Wool House vond twee weken lang plaats in de westelijke vleugel van het magnifieke Somerset House in het centrum van Londen. Alles op het gebied van wol was er te zien: interieurs, mode, kunst en ambachtelijk handwerk. Tevens was er een high-tec ruimte ingericht voor educatieve doeleinden.

Aan het roer van al dit moois stond Arabella McNie. Met meer dan twintig jaar ervaring als interieurdesigner en -stylist was zij geknipt voor deze rol.

Toonaangevende interieurontwerpers richtten zeven individuele kamers in en lieten daarmee zien hoe enorm veel je met wol kunt doen wat je stijl ook is. De exclusief ingerichte ruimtes van Donna Wilson, Ashley Hicks, Josephine Ryan, Anne Kyyro Quinn, Mary Fox Linton van Fox Linton Associates en Kit Kemp bevonden zich rondom een gigantische wollen installatie van de beroemde Nederlandse (wand)tapijtkunstenares, Claudy Jongstra.

Elke dag waren er verschillende activiteiten, workshops en lezingen om de bezoeker te informeren over de eindeloze mogelijkheden van wol.

Wool House stond bol van de unieke stukken, zoals een prachtige 34 meter lange speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde loper van de Spaanse designer, Cristian Zuzunaga en geproduceerd door Brintons. Het kunstwerk bestond uit vierkanten voorzien van een pixelpatroon. Een van de toppers in de collectie was ongetwijfeld de aparte ‘opgezette’ gehaakte beer van Shauna Richardson’s die levensgroot de ingang van Wool House ‘bewaakte’.
Wool 2013 Wrap Blog.001

WOOL SCHOOL

2013 was tevens het tweede jaar van het unieke project Wool School voor mode- en designstudenten. Na het enorm succesvolle eerste jaar werd dit initiatief uitgebreid met nog meer deelnemende toonaangevende Britse merken, zoals Margaret Howell, Topman, Christopher Raeburn, Folk, Barbour, Brora en Albam. Mode-, textiel en designstudenten uit het hele land deden mee aan deze ontwerpwedstrijd. Ze ontwierpen wollen truien die in de herfst in de landelijke winkels verkocht werden ter gelegenheid van de Wool Week 2013 (14 tot 20 oktober).

Er waren meer dan 100 inzendingen vanuit de 12 deelnemende hogescholen. Een jury van ontwerpers en creatieven van de deelnemende winkelketens en merken kozen hieruit een winnaar. Deze jury werd hierbij bijgestaan door Nicholas Coleridge, president van Condé Nast International, Sheila-Mary Curruthers, knitwearspecialist en docent op de Heriot Watt Universiteit, en Peter Ackroyd, voorzitter van The International Wool Textile Organisation.

De deelnemende studenten werden gekoppeld aan een partner uit de retailwereld en kregen de kans een wollen trui te ontwerpen voor dat bedrijf. Hierbij moesten ze het thema van het jaar ‘breitradities van de Britse eilanden’ combineren met de merktraditie van hun retailpartner.  Wool School wil dat de deelnemende toekomstige designers, ondersteund door hun retailpartner, hun creativiteit los laten op wol, een van de meest favoriete vezels van ontwerpers. 5% van de opbrengsten van de Wool School trui wordt geïnvesteerd in modeonderwijsprogramma’s in het Verenigd Koninkrijk.Wool 2013 Wrap Blog.002

ROYAL ACADEMY

In het slotweekend van The Wool Week graasde er zomaar een kudde Australisch/Engelse Bowmont Merino schapen in het park rondom de Royal Academy. Een stunt ter gelegenheid van de grote Australië expositie die daar gehouden werd. Aangezien Australië de grootste producent van Merinowol ter wereld is, leverden The Woolmark Company en The Campaign for Wool graag hun bijdrage aan deze unieke tentoonstelling waar de belangrijkste collectie van Australische kunst ooit in Groot-Brittannië te zien was. Zijn Koninklijke hoogheid Prins Charles, beschermheer van The Campaign for Wool, was tevens beschermheer van deze unieke tentoonstelling.

Landbouwer Lesley Prior, De Australische Hoge Commissaris High Mike Rann, Nicholas Coleridge, Vice-voorzitter van the Campaign for Wool, en Peter Ackroyd, uitvoerend directeur van The Campaign for Wool waren aanwezig om de schapen in het park te verwelkomen.

Een kudde schapen in het centrum van Londen is uiteraard een zeer zeldzaam fenomeen, en daarom werden bezoekers uitgenodigd om de kunstenaar in zichzelf te ontdekken door ter plekke een tekenles bij te wonen. Jong en oud nam deel aan deze gezellige workshop die werd gegeven door Jeanne en William Callanan. Velen grepen enthousiast de kans om eens zo’n mooi Bowmont Merino schaap na te tekenen en dat resulteerde in een keur van wollige meesterwerken.
Wool 2013 Wrap Blog.003

KNIT NATION

Tijdens de Britse Wool Week sloeg the Campaign for Wool samen met John Lewis Oxford Street en Edinburgh de handen ineen voor ‘Knit Nation’. Belangstellenden konden gratis hippe breilessen volgen die gegeven werden door beroemde namen uit de breiwereld. De etalage van de winkel in Oxford Street werd voor de gelegenheid zeer fraai ingericht.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd er in de etalage ook volop live gebreid. Van eenvoudige witte ruimte werd de etalage binnen no time getransformeerd tot een breiparadijs.

Fanatiek breister Daisy Lowe onthulde deze hemelse wollen etalage op 14 oktober. Op de vrouwenafdeling van de winkel gaven gerennomeerde breitalenten workshops in het breien van verschillende wollen accessoires. Jong en oud, ervaren en onervaren kwam er op af.

Wool 2013 Wrap Blog.004

ONE WOOL

In 2013 lanceerde The Campaign One Wool, een nagelnieuw initiatief op het gebied van interieur, waarbij deelnemers aan The Campaign de kans kregen hun favoriete producten te nomineren. Hieruit werd een online collectie samengesteld van de interessantste, uniekste en meest hoogstaande interieurproducten uit de wereld van wol.

one_wool_homebanner

LOVEWOOL & PICKNIT

Love Wool werd in 2012 geïntroduceerd om breiliefhebbers wereldwijd te stimuleren zich in te schrijven bij The Campaign zodat ze het hele jaar door deel konden nemen aan activiteiten rondom wol. In 2013, ging het Love Woolproject nog een stapje verder met het samenbrengen van wolliefhebbers op PicKnit. Dit initiatief gaf iedereen de kans een breifeestje te organiseren bij je thuis, op school, in je winkel of zelfs op het strand. Op de website was het patroon van een een prachtige felgekleurde deken met bijpassende kussenslopen te downloaden. In 2013 werd tevens de interactieve Love Woolkaart op de nieuwe website gelanceerd, waarop je de locatie van brei-evenementen bij jou in de buurt kon vinden. Ook kon je met behulp van deze tool je eigen brei-evenement uploaden.

PicKnit-blanket-1

DESIGN CENTRUM, CHELSEA HARBOUR

Voor het vierde jaar op rij werd de internationale campagne en de Wool Week weer ondersteund door het Design Centrum Chelsea Harbour.

Met een opvallende pop-up werden toonaangevende wollen stoffen en tapijten van de belangrijkste namen uit de industrie in de kijker geplaatst. Bezoekers konden er op een humoristische, speelse en aangename manier kennis maken met wollen producten door middel van de ‘baa baa’ shop en de ‘chic sheep’ ontwerpstudio.

De installatie was een creatie van ontwerpster Karina Garrick die met veel humor en fantasie de evolutie van wol van vacht tot interieur liet zien. De schattige Design Centreschaapjes wachtten netjes in de rij om in de ‘baa baa’ shop geschoren te worden terwijl in de ontwerpstudio verleidelijke wollen producten de voorbijganger probeerden over te halen eens voor wol te kiezen. Door zinderend kleurgebruik en ongewone texturen werd aangetoond dat wol ongelooflijk veelzijdig is en niet altijd per se op een traditionele manier gebruikt hoeft te worden.

Bezoekers konden de Wool Week designroute langs de showrooms met wollen producten volgen. Er was een ruimte keuze: van stoffen tot tapijten in allerlei varianten. Van modern-klassiek tot hip en trendy.  
Wool 2013 Wrap Blog.005

 

CHINA

Bij de uitbreiding van The Campaign for Wool naar China in 2013 stonden twee dingen bovenaan het verlanglijstje. Enerzijds het bewust maken van de consument over de eindeloze mogelijkheden van wol en anderzijds de volgende generatie ontwerpers ervan te stimuleren meer wol te gebruiken in hun werk.

Na behaald succes in andere regio’s werd Wool School in april in China gelanceerd om nog meer studenten aan ontwerpinstituten kennis te laten maken met de vele voordelen en veelzijdigheid van de natuurlijke wolvezel en ze te inspireren opvallende wollen creaties te maken onder leiding van designers van toonaangevende Chinese merken. Na zes maanden studeren en creëren, werden de ontwerpen van zes van de deelnemende studenten tentoongesteld tijdens de Wool Week in de Super Brand Mall in Shanghai. Dit werk weerspiegelde de creativiteit van de opkomende ontwerpers, de ervaring van de nationale merken en de oneindige mogelijkheden van wol. Zhang Qinghui, vice-president & algemeen secretaris van The China Fashion Association, Peter Ackroyd, uitvoerend directeur van The Campaign for Wool, en Wei Xiao-Ya, algemeen directeur van The Woolmark Company China woonden samen met een aantal journalisten van de gerennomeerde mode- en vakpers de openingsceremonie van Wool Week bij.

CFW GLOBAL WRAP _ CHINA.001

JAPAN

Tweed Run Tokyo

Na een nederige start in 2009 in Tweed-thuisland Groot-Brittannië, werd de Tweed Run vorig jaar uitgebreid naar Tokyo, Nagoya and Kobe. Op14 oktober 2013 kwamen 150 deelnemers bijeen op het Shared Terrace Restaurant Tokyo om voor de race geheel in stijl te genieten van een licht ontbijt. Daarna volgde de openingsceremonie met een speech door  Hirofumi Kurino, voorzitter van de Tokyo Run, Tokyo Committee en Senior Adviseur voor Creative Direction, United Arrows LTD en Ted Young-Ing.

Stuart McCullough, CEO van The Woolmark Company, verscheen uiteraard van top tot teen in tweed gekleed op het podium. En hij was niet de enige. Deelnemers en publiek waren allen onberispelijk in tweed gestoken. De CEO sprak over het belang van wol en tweed waarna hij de de vlag ter hand nam voor de start.

Uit de meer dan 150 deelnemers kwamen vijf gelukkige winnaars die onder meer werden verblijd met een 100% Merino wollen sjaal. Na de rit vond er nog een stijlvolle Tweed Tea party plaats in het Minoru Café in het Ginza Mitsukoshi Isetan warenhuis.

CFW _ GLOBAL POST _ JAPAN.001

SPANJE

WOOL WEEK SPANJE

Na het overweldigende succes van het jaar daarvoor, keerde The Campaign for Wool in november 2013 terug naar Spanje met een nog grotere en betere Wool Week. Van 18 tot 24 november werd Madrid overspoeld door wol en vonden er allerlei wolactiviteiten plaats. Een van de belangrijkste evenementen was Wool Park, een natuurlijke oase midden in het stadscentrum waar allerlei woldemonstraties werden gehouden. De Calle Jorge Juan stond de hele week in het teken van wol en werd even het centrum van alle wolactiviteiten tijdens de Wool Week met exposities en workshops zowel voor kinderen als volwassenen. Meer dan 100 winkels in de buurt bejubelden de veelzijdigheid en voordelen van wol met verschillende activiteiten cadeautjes en fikse kortingen.
CFW_GLOBAL POST _ SPAIN.001

 

ITALIË

Milaan was vorig jaar voor het eerst gaststad van de Italiaanse Wool Week. Er vond onder meer een modeshow plaats in het prestigieuze Galleria Vittorio Emmanuele II – die geopend werd met een speciale videoboodschap van Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Charles. Op de Piazza del Duomo werd een kudde Bergamasca schapen los gelaten en studenten van de Italiaanse modescholen maakten fantastische creaties die in de in de etalages van La Rinascente te zien waren.

La Rinascente, een van de beroemdste warenhuizen in Italië was de perfecte locatie om de eigenschappen van Merinowol te laten zien. In de etalages was het werk van de studenten van zes van de meest prestigieuze modescholen in Italië: Domus, Naba, Ied, Marangoni, Iuav en Polimoda, tentoongesteld.

Toen The Campaign bij aanvang van Wool Week zijn opwachting op de Piazza del Duomo maakte met een kudde Bergamasca schapen, bleef dat bepaald niet onopgemerkt. Bezoekers konden er kennis maken met het productieproces van ruwe wol tot eindproduct. De schapen trokken enorm veel aandacht van het publiek. In grote getalen kwamen er mensen speciaal voor de schapen naar het plein.

Het elegante interieur van de Galleria Vittorio Emanuelle II vormde de perfecte locatie voor de modeshow waarop getalenteerde jonge ontwerpers hun werk lieten zien. Uiteraard speelde wol daarin de hoofdrol.

Op de catwalk presenteerden zeven jonge designers hun creaties. Speciale gast van de avond was ontwerper Andrea Pompilio die uit een groot aantal internationale jonge ontwerpers de selectie had mogen maken. Zijn keuze was gevallen op: J. JS. Lee (Korea), Isa Arfen (Italië), Ostwald Helgason (Duitsland/ IJland) en Yang Lin (China) die een presentatie gaven van hun dameslooks voor herfst/winter 2013-14 en From Britten (Australië) en Tillmann Lauterbach (Duitsland) die hun herencollectie en stukken voor lente/zomer 2014 toonden.
Wool 2013 Wrap Blog.009

 

NEDERLAND

Amsterdam was van 28 oktober tot 3 november 2013 het toneel van de tweede Nederlandse Wool Week. Over de hele stad verspreid vonden een week lang activiteiten plaats om de veelzijdigheid en de speciale eigenschappen van wol in de spotlights te zetten. Vijfendertig designers, mode- en interieurmerken kregen de kans om hun wollen ontwerpen te tonen tijdens een expositie in Museum de Cromhouthuizen.

Het tweede belangrijke evenement tijdens de Nederlandse Wool Week was een expositie van werk van tien verschillende fotografen die hun visie op wol toonden in de prachtige kapel van de Oude Kerk.

Voor het grote publiek was er de Tour de Wool, waarbij informatie werd gegeven over waar de beste wollen kleding, design en interieurproducten verkrijgbaar waren. De tour ging zowel langs kleine boetiekjes als grote warenhuizen; de stad stond dus helemaal in het teken van wol.
Wool 2013 Wrap Blog.011

DUITSLAND

In November 2013 lanceerde The Campaign for Wool het vernieuwende modeproject Wool School in Duitsland.

Wool School, een ontwerpwedstrijd georganiseerd door The Campaign in samenwerking met geselecteerde winkels en hogescholen, heeft enerzijds als doel te laten zien hoe veelzijdig, natuurlijk en duurzaam wol is en wil anderzijds jonge ontwerpers een duwtje in de rug geven. Deelnemende studenten ontwikkelen creatieve wollen stukken volgens verschillende thema’s.  Hun creaties worden beoordeeld door een jury bestaande uit experts uit de fashionwereld en worden verkocht bij geselecteerde winkels in verschillende steden. Deelnemers van dit jaar waren de universiteit van toegepaste wetenschappen en kunsten Hanover en Wormland Mannenmode (met als thema ‘Dynamic Heritage’), de Academie voor kunst en design Stuttgart, Marc Cain and H. Stoll GmbH & Co. KG (thema: ‘Free Felt’) en de HTW Universiteit voor toegepaste wetenschappen in Berlijn samen met Murkudis Berlijn (thema: ‘Caring and Sharing’).

CFW_GLOBAL POST_ GERMANY.001

Upcoming Events

Wool Month

01.10.2023 - 31.10.2023

United Kingdom

Read more >