Accessibility Links: Skip to main navigation. Skip to main content. Skip to sidebar features. Skip to legal information. Back to homepage.

Wool Week Amsterdam Expo

Pistache, Frederiksplein 6 – 5/8 november

LIEVER NAAKT DAN NAMAAK & PAUL BELLAART 

Vrijwel iedereen die de vijftig gepasseerd is kent de legendarische ‘Liever naakt dan namaak’ campagne die eind jaren zestig gelanceerd werd door het Internationaal Wol Secretariaat om de natuurlijke schoonheid van zuivere wol te promoten. Het iconische Woolmark logo bestaat inmiddels een halve eeuw en ontwikkelde zich in deze periode tot hét internationale kwaliteitskeurmerk voor producten gemaakt van duurzame 100% scheerwol.

In de jaren zestig kwamen er steeds meer synthetische garens op de markt als goedkoop alternatief voor wol. Dit vormde de directe aanleiding voor de ontwikkeling van een keurmerk – het inmiddels beroemde, grafisch vorm gegeven zwart-witte bolletje wol – dat de kwaliteit van 100% zuivere scheerwol zou garanderen. Maar er werden ook marketing tools ingezet om de natuurlijke en prettige eigenschappen van zuivere scheerwol onder de aandacht te brengen. Zo zocht de Nederlandse tak van het Internationaal Wol Secretariaat eind jaren zestig de publiciteit met een spraakmakende campagne waarvan de slogan ‘Liever naakt dan namaak’ uitgroeide tot een nationaal gevleugelde kreet. Zowel de advertenties als de tv-commercial toonde een naakte vrouw met een lammetje in haar armen. En alhoewel Phil Bloom in 1967 al zonder kleren was verschenen in het tv-programma Hoepla van de VPRO, veroorzaakte de foto een hoop opschudding in een tijd waarin de meeste campagnes conventioneel en uitwisselbaar waren. Maar door het blote lichaam op subtiele wijze te tonen wist de Amerikaanse Morton Kirschner – toen creatief directeur van het van het Nederlandse reclamebureau KVH – een opvallend statement te maken zonder daarbij aanstootgevend te zijn.

WOOL WEEK EXPO – PAUL BELLAART

Voor de Wool Week tentoonstelling in Amsterdam heeft fotograaf Paul Bellaart zich laten inspireren door de ‘Liever naakt dan namaak’ campagne uit de jaren zestig om hier vervolgens een eigen iconisch beeld van te maken.

Wat kan je over de foto die je voor de Wool Week expositie gemaakt hebt vertellen?

‘In de jaren zestig was het revolutionair, maar nu is naaktheid een uitgemolken thema.

Daarom heb ik gekozen voor een tweedehands, zelfgebreide trui in plaats van de blote huid. De trui definieert de vrouw. Want wat is er mooier, sensueler en iconischer dan een prachtige natural vrouw met schaapachtig haar in een te grote grof gebreide trui. Voor mij is het een beeld dat in zijn eenvoud een laag krijgt. De foto is geschoten op film. Een puur product vraagt om een pure aanpak.’

 

Upcoming Events

No Upcoming events